Illustration de l’exonération fiscale 7p en Espagne avec des pièces et le mot TAXES.

What Is the Spanish 7p Tax Exemption for Employees Working Abroad?

The Spanish 7p exemption for posted workers, set out in Article 7(p) of Spain’s Personal Income Tax Law (IRPF), allows certain Spanish tax residents to exempt qualifying employment income relating to work actually performed abroad.

This exemption may be particularly relevant to professionals travelling abroad to participate in international engineering and construction projects, commissioning activities, industrial installations and other technical assignments.

The exemption is subject to an annual maximum of €60,100. However, this does not mean that the first €60,100 of an employee’s salary is automatically tax-free. Eligibility depends on the circumstances of the assignment, the services performed and compliance with the applicable legal requirements.

Who Qualifies for the Spanish 7p Exemption?

The exemption may apply to employees who are subject to Spanish personal income tax and physically perform their work in another country, provided that the statutory conditions are met.

To determine whether an employee qualifies, it is necessary to assess the nature of the services provided, the entity receiving those services and the country where the work is carried out.

Requirements for Applying the Exemption

To qualify for the Spanish 7p tax exemption, employees must perform their work abroad, provide services to an eligible recipient and meet the applicable tax requirements.


1. The work must actually be performed abroad

The employee must physically perform their duties outside Spain. It is not sufficient for the project to be international or for the employer to have clients in other countries.

2. The services must be provided for a non-Spanish resident entity

The work must be performed for a company or entity that is not resident in Spain, or for a permanent establishment located abroad.

Where the recipient is a related entity of the employer, the specific rules governing intra-group services must also be considered. In particular, it must be possible to demonstrate that the services provide, or are capable of providing, a benefit or advantage to the recipient entity.

3. The destination country must meet the applicable tax requirements

The country where the work is performed must apply a tax identical or similar in nature to Spain’s personal income tax, and it must not be classified as a non-cooperative jurisdiction for tax purposes.

This requirement is considered satisfied where Spain has a double taxation agreement with the destination country that includes an information-exchange clause. If no agreement meeting these conditions exists, it is necessary to assess whether the destination country applies an identical or similar tax.

Meeting these requirements does not automatically guarantee eligibility. Each case must be assessed in accordance with the applicable legislation.

How Much Income Can Be Exempt?

The exemption is subject to an annual maximum of €60,100.

This is not an amount that can automatically be deducted from an employee’s annual salary. The calculation of exempt income takes several factors into account, including:

  • The days spent working abroad on the relevant assignment.

  • The proportion of employment income attributable to those days.

  • Any specific remuneration received for services performed abroad.

  • The statutory annual limit.

The calculation may vary depending on the employee’s employment and remuneration arrangements. Therefore, the amount eligible for exemption cannot be determined solely from annual salary or the number of trips abroad.

Is the Exemption Compatible with the régimen de excesos (excess remuneration regime)?

No. For employees assigned to work abroad, the Article 7(p) exemption is incompatible with the régimen de excesos (excess remuneration regime) provided for under Article 9.A.3(b) of the Spanish Personal Income Tax Regulations.

Employees may choose the regime applicable to their circumstances that is more beneficial to them, but this decision should be made after assessing the conditions and tax consequences of both alternatives.

This incompatibility should not be confused with the tax treatment of travel and accommodation allowances that meet the requirements of the general rules. Such allowances may be compatible with the Article 7(p) exemption.

Does the Exemption Apply to Self-Employed Professionals?

The Article 7(p) exemption applies to employment income, not income derived from an independent economic activity. Consequently, fees invoiced by a self-employed professional cannot qualify for this exemption simply because the services are performed abroad.

The tax classification of the income and the circumstances of the activity must be reviewed before determining the applicable tax treatment.

How Can You Find Out Whether You Qualify for the Article 7(p) Exemption?

If you work in Spain and travel abroad to participate in international projects, it may be worth checking whether your assignments and services meet the requirements for this exemption.

The assessment should consider the duties performed, the entity receiving the services, the days spent abroad, the structure of your remuneration and the supporting documentation needed to demonstrate that the legal conditions are met.

For accurate information, consult the legislation and the official guidance published by the Spanish Tax Agency, and seek specialist tax advice where necessary.

Sources

Looking for your next international engineering opportunity?

Explore current engineering vacancies and discover opportunities to develop your career on international projects.

Privacy Policy

© Copyright 2021 – All Rights Reserved, Spanish Engineers